50 gr. gær
25 gr. sukker
1,25 dl sødmælk
375 gr. smør/margerine
2 æg
10 gr. kardemomme
500 gr. hvedemel
Marcipanmasse:
125 gr smør, marcipan og sukker
Glasur:
350 gr. flormelis
20 gr. kakao
0,5 dl vand, håndvarmt
Pynt: ristede hasselnøddeflager
Ikke en februar uden fastelavn med tøndeslagning, slikposer, udklædning osv. Men hvorfor skal vi altid trækkes med de samme fastelavnsboller, som bageren fremstiller af wienerbrødsdej? Er det fordi man vil være helt sikker på at de smager som al det andet enssmagende wienerbrød?
Jeg ved det ikke - men lad os hellere slå disse gammeldags fastelavnsboller op. De smager fantastisk og ungerne elsker dem! Bliv ikke bange for den relativt store mængde kardemomme - det løfter smagen mod himlen!
De er ALLERBEDST helt friske og lune fra ovnen - så forsøg at få dem klar så tæt på fastelavnsarrangementet som muligt. I år aftalte jeg f.eks. med Jakob, at han skulle have fastelavnsboller med i skole til fastelavnsfest. Så jeg måtte tidligt op for at slå dej op og lave fastelavnsboller så de var klar til afgang kl. 8:30!
Ja ja - hvad man ikke gør for de unger...
4-6 personer
Opløs gær og sukker i mælken. Tilsæt herefter smeltet (ikke for varmt) smør/margerine, æg, kardemomme og mel. ælt dejen sammen i 5 minutter og stil på køl i køleskabet i 20 minutter.
Rul dejen ud med kagerullen til en stor firkant med en tykkelse på 0,5 mm. Skær dejen ud i kvadrater af 10 x 10 cm.
Rør marcipan, smør og sukker sammen og læg en klump på ca. 15 gr. i midten af hver firkant.
Luk enderne sammen ind mod midten og saml dejen i midten. Form nu til en bolle og læg dem på bagepladen med samlingen nedad.
Når de er hævede pensl da med sammenpisket æg og bag bollerne i 8-10 minutter ved 220 gr.
Rør ingredienser sammen til glasuren. Lad bollerne køle lidt af før du pynter med glasur og evt. lidt hakkede hasselnøddeflager.
Og nu kommer det vigtigste: Forsøg så vidt muligt at holde fingrene fra bollerne før de skal serveres!