Fan side
 
 

Ingredienser

2 kg kalveben, f.eks. fra skank eller ryg
1 bundt persille
1 bundt timian
1-2 hndfulde rosmarin kviste
3-4 laurbrblade
1 helt uskrllet lg
4-5 gulerdder
0,5 knoldseleri
1 spsk hele korianderfr
4 fed hvidlg
salt og peber

Kalvefond - til sovsen bl.a...

Kalvefond er - sammen med andre fonder, fjerkrfond, fiskefond, grntsags fond osv - en uundvrlig ingrediens i sovser og f.eks. gryderetter, hvor du vil have saft og kraft i oplevelsen.

Det er superlet et lave fond. Det krver bare lidt tlmodighed, fonden skal koge i flere timer, s st din fond over om morgenen - eller flere dage i forvejen. Du kan fryse fonden ned i fryseposer med liter i hver. S kan du hive en pose op nr du skal bruge den.

Nr du alligevel kber ind hos din slagter s f nogle kalvebed med i posen. Bed evt. slagteren om at skre dem ud i passende stykker p din kdsav.


Sådan gør du:

Giver 1-2 liter frdig fond

Tag en stor gryde, varm olien op i gryden og brun benene p alle sider i fem minutter. Tag benene op og steg nu grntsager og krydderurter i olien i nogle minutter for at f "gang" i dem. Hld benene tilbage i gryden og tilst salt/peber og 2 liter vand.

Det uskrllede lg flkkes og brunes p en pande til det er fuldstndig sort og karamelliseret. Kom lget i fonden, dette giver ekstra farve og dybte.

Kog op og skum snasket af s du fr en flot ren fond. Lad nu fonden koge for svag/god varme i mindst 4 timer - m ikke bulderkoge.

Sigt nu fonden ren og hld den tilbage i gryden. Kog fonden godt ind ved relativt kraftig varme i ca. time.

Lad fonden kle af og hld i fryseposer - liter i hver og smid i fryseren til senere brug - eller brug den straks til sovsen eller gryderetten.

 

 

kontakt
Lars Mejding - Elsker med Kokken - Rosengrdsvej 21 - 2830 Virum - Tlf: 2622 6740 - Email: info@elsker-med-kokken.dk