Koldhævet hvedebrød

Ingredienser

8 dl koldt vand
10 g gær
1 dl surdej
50 gr. salt
200 g grahamsmel
ca. 1 kg hvedemel

 Mad til DIN fest

Skal du holde fest - f.eks. rund fødselsdag eller lignende? Jeg kan levere maden til dig.
Læs mere

 


Koldhævet hvedebrød

Disse brød er rigtig lækre og er altid en stor succes hos børnene. Den lange hævetid med lidt gær giver brødet en rigtig lækker smag og en sej og sprød skorpe. Den lange hævetid medfører også at brødet holder sig frisk længere end almindelig gærbrød.

Hvis du synes det er svært at lave surdej kan du bruge lidt youhurt naturel i stedet. Eller du kan gøre som jeg gør: Jeg køber færdiglavet surdej hos Meyers Bageri i Store Kongensgade. 

Sådan gør du:

Dag 1:

Rør gær ud i det kolde vand. Tilsæt surdej, hvedemel og grahamsmel sammen med salt og bland godt sammen indtil dejen hænger godt sammen og er smidig efter 12-15 minutter. Vær forsigtig med ikke at tilsætte for meget hvedemel. Dejen skal klæbe så meget til hænderne, at du må bruge lidt mel på hænderne for at dejen ikke skal klæbe for meget til bord og hånd.

Læg dejen i en stor plastikskål, som du har smurt med lidt olie. Vend dejen rundt i olien så overfladen også er dækket af olie. Derved undgår du at dejen hænger fast i filmen når den hæver op. Beklæd skålen med oliesmurt film og stil i køleskab i 24 timer.

Dag 2.

Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i to dele. Form de to brød og læg dem i meldryssede hævekurve, hvis du har sådanne nogen. Hvis ikke, kan du krølle lidt bagepapir ind under siderne af dejen for at holde lidt på formen. Ellers risikerer du, at dejen flader ud under hævningen.

Lad de to brød hæve 2-3 timer et lunt sted. Læg din stenplade i ovnen og varm den op til 250 gr.
Når ovnen er rigtig varm lægger du de to hævede brød forsigtig over på stenpladen. Bag brødene i 20-25 minutter og lad dem køle af på en bagerist.


kontakt
Lars Mejding - Elsker med Kokken - Bakketoppen 5 - 3450 Allerød - Tlf: 2622 6740 - Email: info@elsker-med-kokken.dk