5-6 store belle de boskoop æbler
200 gr. mel
200 gr. sukker
200 gr. bagemargarine (ikke smør!)
1 tsk. vaniliesukker
Saften af ½ citron
Creme fraiche
Denne skønne klassiker af en æblekage har jeg lavet med min mormor masser af gange i huset på Rosengårdsvej, hvor vi selv bor nu. Vi har stadig det store belle de boskoop æbletræ i baghaven, som giver et kæmpe udbytte hvert efterår.
Du kan naturligvis bruge andre sorter, men belle de boskoop giver klart det bedste resultat.
Opskriften er nemt at huske: Du skal bruge lige dele mel, sukker og margarine. Deraf navnet '100 til 100'
Husk at lade kagen køle af og sætte sig før du serverer den - jeg ved, det er svært at vente, men resultatet bliver bedre.
En kop eftermiddags te fuldender oplevelsen af efterår og hygge.
Skræl æblerne, del dem og fjern kernehuset. Skær æblerne i rustikke både (ikke for store stykker), og fordel dem i et smurt ildfast fad. Bland lidt citronsaft i undervejs, så æbler ikke bliver brune - det ser mere appetitlig ud og har intet med smagen at gøre.
Bland mel med sukker og evt. lidt vanillesukker i en skål. Tilsæt margarine i klumper og brug nu hænderne til at blande og samle det hele til en tyk dej.
Lav nu et dække af dej over æblerne. Sørg for at låget dækker helt - det må gerne være lidt rustikt i overfladen.
Bag kagen i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter, eller til dejel bliver brun og sprød og lidt brændt i kanterne (ikke forkullet).
Tag nu kagen ud og lad den køle godt af. Den har godt af at samle sig i mindst en time.
Server kagen lun - eller ved stuetemperatur med lidt creme fraiche på toppen.