halvt hvidløg
6 håndfulde forskellige rodfrugter, f.eks. blegselleri, løg, fenikkel
2 tørrede røde chili
2 kg fiskeben
0,25 l. hvidvin
3,5 l koldt vand
frisk persille
frisk timian
Hvis du har mulighed for det - og hvis du har tiden - så kast dig ud i at lave fiskefond når du laver fiskeretter, der kræver fond.
Du kunne også vælge at købe en færdig fond hos din fiskehandler, men det bliver aldrig helt det samme.
Lad os antage du har været på fisketur og har fiskeben til overs efter at have ståret fisken i filetter. Du har nu en herlig grundingrediens til fonden.
Denne fiskefond kan holde sig i køleskab i 2-3 dage og på frost i 1-2 måneder.
Skær hvidløget i skiver - behold skalden på - det giver smag
Sautér grøntsager, hvidløg. chili og fiskeben i en stor suppegryde indtil grøntsagerne er møre.
Tilsæt hvidvin og og kog videre i 5 minutter.
Tilsæt vand og bring det i kog.
Nu skal fonden simre i 20 minutter. Du skal skumme af og til.
Tilsæt nu de friske krydderurter - de skal ikke koge for længe så mister de de fine smage.
Hæld nu fonden igennem din si og køl den ned.
Du kan bruge den som den er - eller du kan koge den yderligere ind så smagen bliver mere koncentreret og intens.
Forslag: Brug fiskefonden til Stuvet torsk med kartofter og forårsløg