Lige så længe jeg overhovet kan huske har sommerferie, sankt hans bål og sommerhus i Sejerøbugten været tæt knyttet til hjemmelavet hyldeblomstsaft.
Jeg tror ikke der er noget så ærke sommer-dansk som denne herlige drik. Server den med en masse isklumper - måske tilsat et par blomster af Hjulkrone og sommeren er for alvor landet!
Saften bliver meget koncentreret i smagen og skal blanden op med vand - prøv dig frem til den rigtige blanding.
Du kan også tilsætte en anelse koncentret hyldeblomstsaft til dine nye kartofter inden servering - det giver en anderledes, men meget skøn variation over temaet nye kartofter.
Giver 3 liter koncentreret saft
Skyld skærmene i rindende koldt vand og smid dem op i en stor gryde, som IKKE må være af aluminium! Citronen vil gå i forbindelse med aluminiumen og ødelægge din saft. Jeg har en stor gammel emaljeret gryde med låg, som i sin tid nok har været brugt til at koge karklude i.
Skær forsigtigt det gule skin af citronerne - vær omhyggelig med at undgå at få det hvide bitre med, som sidder lige under skalden - det giver en ubehagelig bitter smag, som vi ikke vil have her. Hak citronskalden og smid dem op til skærmene i gryden. Pres citron saften op i gryden.
Opløs citronsyren i lidt varm vand og tilsæt sammen med sukkeret.
Hæld det spil kogende vand over det hele og bland alle ingredienser godt sammen.
Læg låg på gryden og stil den køligt i 4-5 dage - rør rundt i blandingen et par gange om dagen.
____________________________________
Efter 4-5 dage skal du i gang med at hælde på flasker.
Det er MEGET vigtigt at du er meget omhyggelig med rengøring af alt hvad du skal bruge.
Kog flasker, gummiringe, klæder, skeer osv i kogende vand i 10 minutter og lad det dryppe af på et helt rent viskestykke, som du har bagt godt igennem i en meget varm ovn i 10 minutter - pas på det ikke brænder...
Tilsæt koncerveringsmiddel til saften.
Når alt er rent hælder du saften igennem en saftpose - de findes i forskellige formater - og op i flaskerne.
Sæt prop på og glæd dig over den herlige saft!