0,5-1 l kalvefond
Kraft og saft fra juleand/gås og flæskesteg
Gatrik
lidt madlavningsfløde el en klat smør
lidt kulør
Salt og peber
'Det er sovsen, der gør det' - det gamle mundhæld er jo så sandt som aldrig før.
Denne gang handler det om hvordan vi får en fantastisk sovs til julemiddagen, som jo er ret fed og sød i oplevelsen. De fede ænder/gæs, fyld af æbler, svesker osv skal balancere så oplevelsen bliver stor. Her kan sovsen bidrage til at skabe balancen mellem fedt og sødme.
Det gennemgående tema for madlavningen er at fokusere på smag, intensitet og balance. Din sovs til julemaden skal være kraftig, smagsfuld og aromatisk.
Du kan begynde forberedelserne til sovsen tidligt:
Før jul:
Når du næste gang køber ind hos din slagter, så få nogle kalveben med hjem. Kog nu en fond af benene og frys efterfølgende fonden ned i halve litre, som kan bruge til jul. Det kan du f.eks. gøre en måned før du skal bruge den. Det er verdensklasse at kunne hive den herlige fond op af fryseren og lade den koge med julesovsen - uha uha, der bliver gang i den...
Til jul:
Sovsen er noget af det sidste du kan lave inden middagen serves. Det skyldes jo, at du skal bruge stegekraft fra ænder/gæs og flæskesteg. Når flæskestegen har stegt og hviler før udskæringen, skal du hælde kraften i sovsegryden sammen med din kalvefond. Serverer du ænder/gæs til jul kan du hælde kraften herfra i sovsen også. Det giver den en snert af vildt, som er godt. Pas på ikke at hælde for meget fedt i sovsegryden - brug fedtet til at give dybte i smagen - ikke til at give en oplevelse af at man hælder flydende fedt ned i kroppen.
Kog kraft og fond ind til ca. halvdelen til der kommer smag og dybte. Tilsæt nu evt. en anelse Gastrik til at give mere dybte og en anelse sødme til sovsen. Pas på ikke at søde for meget. Smag til med salt og peber, tilsæt evt lidt farve og tilsæt lidt madlavningsfløde. Du kan i stedet for fløden tilsætte en stor smørklar, som du lader smelte ud i sovsen.
Jævn sovsen på sædvanlig vis - og server sovsen til kødet.