30 g gær
3 dl lunkent vand
0,5 dl hvidvin
600 g. god hvedemel
2 stk salt
2 spsk olivenolie
Havsalt i flager
Det mest populære italienske brød er nok pizza, men Focaccia kommer tæt efter på top 10 listen.
Begge slags brød blev oprindeligt bagt direkte på den varme stenovns gulv - på herden.
Når gløderne var revet ud af ovnen smed man dejen ind på gulvet af ovnen, og bagte det, mens ovnen langsomt aftog i varme og blev klar til de mere langtidsbagte brød.
Focaccia er et herligt brød - fuld af smag og sprødhed og passer til alle former for italiensk mad, osteborde osv.
Brødet er ikke svært at lave, men tager flere timer - det er den lange hævetid, der giver pote!
Du vil opleve stor succes når du servere dette herlige brød til maden.
Opløs gæren i vand og vin. Bland mel og salt i en stor skål. Bland væske og mel sammen. Slå dejen godt igennem til den slipper skålens sider. Hæld olivenolie i og ælt dejen.
Vend nu dejen ud på et medrysset bord og ælt godt igennem i 10 minutter. Dejen er ret blød så det er vigtigt at holde hænderne fri for dej. Brug en dejskraber i stedet for hænderne.
For at undgå at dejen klæber fast til skålen hælder du lidt olie i skålen og smører siderne af skålen godt ind i olie. Kom nu dejen op i skålen og dæk skålen godt til med oliesmurt film. Derved undgår du at dejel hænger fast i filmen. Lad den hæve lunt 1- 1½ time.
Vend dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i to dele og form to aflange flade brød ud af de to klumper. Lad dem hvile i 5 minutter under oliesmurt hvis de gør modstand. Læg dem på en smurt bageplade - hvis der er plads kan du lægge begge brød på samme plade. Så vil de vokse sammen under bagningen - ummmm.
Dæk igen med oliesmurt film og lad dejen hæve lunt i ca. 30 minutter - om sommeren stiller jeg dejen til hævning ude i drivhuset - fungerer perfekt.
Tag filmen af dejen og prik huller i dejen med spredte fingre så brødet får sine karateristiske huller.
Dæk igen med oliesmurt film og stil dejen tilbage i drivhuset i yderligere 1-2 timer til dejen er hævet flot.
Drys saltflager over brødene og stænk med olienolie. TIP: Du kan trykke modne cherry tomater, et par stilke rosmarin og/eller gode oliven ned i dejen - perfekt til grill kødet..
Bag nu brødene i oven i 20-25 minutter ved 230 gr.
Spray vand i ovnen tre gange i løbet af de første 5 minutter - det giver en lækker spød overflade.
Lad brødene køle af på en bagerist.